Káva z kavárny je hořkosladká. Na jedné straně kavárny odhalují chuťový potenciál ležící uvnitř kávových zrn. Na druhé straně je bolestně zřejmé, že naše káva doma je daleko od místa, kde chceme, aby to bylo. Pojďme to změnit.
Někteří milovníci kávy mají rádi pocit, který získají, když předstírají, že existuje velká překážka při vaření úžasné kávy. Cítí se tak silní a inteligentní, aby lidem řekli, že se mohou vzdát hledání chutné kávy doma.
Nevěř jim. Káva v kvalitě kavárny je cílem na dosah pro každého, kdo chce trochu číst, mít trochu trpělivosti a občas selhat.
Všechno to začíná u zrn
Aromatické oleje v zrnu, které jsou zodpovědné za komplexní a chutnou chuť, se po upražení pomalu vypařují. Tento proces se dramaticky zrychlí, jakmile se pomele káva. Uchovejte tato zrna, co nejčerstvější, jak je to možné , a nemelte je, dokud nebudete připraveni začít vařit, abyste prodloužili potenciál neuvěřitelné chutě, které se uvnitř zrn vyskytuje.
Vaše nejdůležitější zařízení: Kávový mlýnek
Dobrý mlýnek nelze nahradit. Pokud se nemůžete spoléhat na váš mlýnek, aby vám neustále poskytoval rovnoměrný kávový základ, nebudete moci provádět malé úpravy potřebné k tomu, aby každá káva chutnala nejlépe, jak je to možné.
I když existuje několik triků, jak zajistit, aby kotoučové mlýnky fungovaly lépe, nikdy vás nepřivedou k té nejvyšší úrovni vaření kávy, jakou byste našli v kavárně. Mlýnky s noži pouze rozsekávají zena, takže vám dají kávu bez uniformity. Takto mletá kava se nevytahuje rovnoměrně a poskytuje nevyvážený šálek kávy.
Ruční mlýnky jsou schopné s neuvěřitelnou přesností s různými velikostmi mletí
Výběr oblíbeného zařízení
V této fázi přijdou vaše osobní preference kávy. Máte rádi plnou kávu se složitou zakulacenou chutí; nebo zjistíte, že vás jasné, přesné chuti přivedou na místo kávové blaženosti? Žádná odpověď není špatná.
Ponořovací metody umožňují vaření kávové sedliny a vody po určitou dobu před filtrací. Konečný nápoj je vyvážený, zaoblený a plný.
Některá oblíbená ponořovací zařízení zahrnují French Press , Aeropress a Clever .
Nalévání metodou vaření umožňuje, aby voda protékala kávovým ložem a vytékala do karafy. Konečný nápoj má ostřejší kyselost, která zdůrazňuje jasnější, sladší chutě, ale zanechává některé hlubší tóny.
Některé populární nalévání zařízení zahrnují Auto kapání, Hario V60 a Chemex .
Základní mechanika
Máte dobré zdroje a pražená kávová zrna. Máte pevný a spolehlivý mlýnek na kávu a máte varné zařízení. Nyní je čas na kouzlo.
Tato pivovarnická mechanika se často jeví jako hora, kterou nelze vyšplhat na nové sládky kávy. I když se nejprve zaměřují, aby jim porozuměli, jejich použití k přípravě úžasné kávy se po nějaké praxi stává druhou přirozeností.
Teplota vody
Obecně je káva nejvyváženější, když je vařená voda někde mezi 195 a 205 ° Fahrenheita nebo těsně pod vroucí vodou. Je-li nižší než toto, riskujete nedostatečnou extrakci kávy, čímž získáte kyselý a kyselý šálek.
Musíte také vařit s vodou ze zdroje, který není příliš nasycený minerály. Vápník často způsobuje problém a je zodpovědný za zmutování mnoha příchutí kávy. Pokud se cítíte líní a nechcete kontrolovat počet svých minerálů ve vodě podle standardů SCAA, stačí si koupit nějakou vyčištěnou vodu a smíchat s ní trochu vody z vodovodu. To by mělo být v pořádku.
Poměr kávy k vodě
Poměry vaření kávy jsou některé z nejméně pochopených, ale většina zplnomocňujících nástrojů, které může sládek kávy využít.
Obecně platí, že 1 gram kávy na 15–18 g vody je skvělým místem. Tato řada poměrů podporuje vyváženou extrakci a koncentraci pro šálek kávy, který chutná skvěle, aniž by byl příliš silný nebo slabý. Viz můj průvodce, jak používat kávové poměry k přípravě jakéhokoli množství kávy, které chcete.
Věřte svým chuťovým pohárkům
Všechno to chutná, takže nechte své potěšení z kávy mít poslední slovo. Zde je návod, jak můžete využít svůj vkus, aby vás vedl k lepší kávě:
Přes extrahovanou kávu chutná hořká, nudná a postrádá jakoukoli chuť nebo sladkost. To znamená, že jste příliš mnoho vzali z kávové sedliny a musíte se trochu stáhnout. Broušení můžete zdrsnit, abyste snížili povrchovou plochu a zpomalili extrakci. Pokud používáte chytrý nebo jiný ponorný sládek, můžete také jednoduše zkrátit celkovou dobu vaření.
Pod extrahovanou kávou chutná kyselá, kyselá a někdy slaná chuť. To znamená, že kávová zrna potřebná k tomu, aby rozdala jen trochu více pro vyvážený nápoj; skoro jste tam byli! Jemně jemně rozemelte nebo kávu uvařte jen o trochu déle, abyste ji vyvážili.
Hrajte si s proměnnými v průběhu několika ran, abyste zjistili, jak jejich změna funguje. Pokuste se změnit pouze jeden po druhém, abyste je mohli lépe pochopit jeden po druhém.